Muutoksessa

5. helmi, 2020

Muistan kun tulin ensimmäisen kerran Kustavissa Vakkaopiston kuvataideryhmään runsas 10 v sitten. Olin tuore kustavilainen ja kuulin ryhmässä puhuttavan taideyhdistyksen tarpeesta. Innokkaimpia asiassa taisivat olla Pirjo Ilkka ja Kaisa Aapola. Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Laadimme Kustavin taideyhdistys ry;n säännöt perustamiskokouksessa keväällä 2010, n.12 taiteenharrastajan voimin. Alkuunsa kävimme taidenäyttelyssä Turussa tilataksilla ja muutaman vuoden jälkeen pikkubussilla. Nykyisin tarvitaan jo bussi kun jäsenmäärä on kivunnut päälle 50 taiteenharrastajan. Kohta tarvitaan juna ja valtiovallan tulisikin mitä pikemmin tunninjunan jatkoksi suunnitella raiteet Kustaviin jotta pääsemme joukolla kultuurimaisemasta kultuuripaikoille käymään. Leikki leikkinä, kyllä meilläkin paikkakunnan niukka populaatio asettaa venymättömät rajat.

Joku meistä on keksinyt mainion otsikon yhdistyksemme luonteesta, "ihmisille ja luovuudelle avoin yhdistys". Lausahdus tuo hyvin esiin sen ajatuksen että yhdessä olemme enemmän. Siitä on konkreettisena esimerkkinä yhdistystalo jonka toiminnassa Kustavin taideyhdistys on täysillä mukana. Kiitos kuuluu Kustavin kunnan toimenhaltijoille, jotka herkällä korvalla kuuntelivat kainoja toivomuksiamme.

Kotisivut ovat remontin alla joten niillä saattaa lukea välillä mitä tahansa.

10v pirskeitä odotellessa! /Lasse

4. loka, 2017

Moi!

Syksyn taidenäyttelymatka Helsinkiin Ateneumiin Suomi100 näyttelyyn on jouduttu perimaan osanottajapulan vuoksi. Oli syyt niitä tai näitä ei jäsenistöä kannata ruveta syyttelemään. Pikemminkin olisi otettava selvää, miksi emme saa viidestäkymmenestä jäsenestä kymmentä lähtemään mielenkiintoiselle taidematkalle. 

MANIFESTO!

KANNATAN TAIDETTA, JOKA ON POLIITTISTA, EROOTTISTA JA MYSTISTÄ JA TEKEE JOTAKIN MUUTA KUIN ISTUU AHTERILLAAN MUSEOSSA. KANNATAN TAIDETTA JOKA KASVAA TIETÄMÄTTÄ OLEVANSA TAIDETTA.

Pop taiteen manifesti.

Tämäkin olisi ollut mahdollista nähdä Helsingin taidehallissa. Kyseessä on Turun Sanomissa esitellystä Julian Rosefeldin Manifestosta josta on tullut moneen suuntaan sinkoileva, outo, älykäs ja yllättävän hauska kulttuuri-ilmiö. Se on sarja videoklippejä joita esittää aussikaunotar Gate Blanchett.

Pikapuoliin meillä on taas yhdistyksen syyskokous, olisiko silloin sopiva tilaisuus keskustella ongelmastamme?

Terv. Lasse

 

11. heinä, 2017

La 8.7 Galleria Lourin näyttelyn pystytyksessä oli alun arastelun jälkeen havaittavissa rutinoitunut ryhmä pystyttämässä näyttelyä. Tiedettiin mitä pitää tehdä ja miltä halutaan näyttelyn näyttävän. Toki paljon oli edelliseltä kerralta jo valmista rekvisiittaa, mutta paljon oli valmiiksi saatu uutta kaunista myytävää yhdistyksen kassan kartuttamiseksi. Kiitos siitä talkooryhmille ja yksittäisille tekijöille.

Ma 10.7 Galleria Louri avattiin virallisesti klo 16.00, vaikka näyttely oli ollut avoinna jo kello kymmenestä. Avajaisvieraita oli kiitettävän paljon, käsittääkseni yli 30 henkilöä mm. Kustavin kunnanjohtaja Veijo Katara puolisoineen. Totesimme kunnanjohtajamme olleen varsin yllättynyt yhdistyksemme jäsenmäärästä ja varsin tyytyväinen aikaansaannokseemme palvelurakenteen täydentäjänä. Näinhän tämä on nähtävä.

Ti 11.7 ollessani näyttelyn valvojana aamupäivän ajan sateen uhatessa ja arjen kiireisten pankkiasiakkaiden kiiruhtaessa ohitse omille teilleen, ajattelin päivästä koituvan hiljaisen. Toisin kuitenkin kävi. Sateen alkaessa ovi alkoikin yllättäen käydä, samoin kauppa. Kirsin vapauttaessa minut vuorosta oli asiakkaita käynyt jo yli 20 useimpien tehdessä pientä kauppaa. 

Galleria Louri on auki vielä  su 16.7 klo18 saakka. Tervetuloa kaikki tutustumaan Kustavilaiseen taiteen antiin ja tekemään hyviä tuliaiskauppoja!

12. kesä, 2017

Hetki on pitänyt mutustella leirin jälkeisiä ajatuksia. Leirihän oli kaikinpuolin onnistunut, ympäristö taiteentekoon kaiken antava, ruoka ym huolto hyvin järjestetty ja mitä parhainta; tutut kivat taiteenystävät kokemassa elämyksiä. Kyllä aikaansaannoksista saattoi päätellä ympäristön inspiroivan vaikutuksen kuten albumin kuvista voidaan todeta. Itse en tuntenut saavani luomisen alusta kiinni, vaan aika kului saarta kiertäen ja maisemia ihaillen. Ensimmäisen päivän jälkeen päädyin vain luonnosten piirtelyyn, ehkä niistä ajan kanssa syntyy jotain. Olen aikaisemminkin todennut ettei session tyyppisessä tilaisuudessa tule valmista. Heittäytyminen puuttuu. Tällä reissulla saatoimme todeta, ettei sää juurikaan latista tapahtumaa, päinvastoin vähän haastava säätila tuo lisää bonusta. Luonto näyttää voimansa.

Hyvää kesää kaikille t. Lasse

23. touko, 2017

Kustavin taideyhdistyksen kevätretki suuntautui jälleen Turkuun tällä kertaa Makasiini Contemporary galleriaan, Fabian Marcaccio ja Nanna Susi näyttelyyn.

Fabian on argentiinalaissyntyinen, jo kauan New Yorkissa asunut maailman mainetta saanut taiteilija. Hänen omaperäiset "painttant", "maalaus ja mutaatio" teoksensa eivät jättäneet ketään kylmäksi, mutta 3D ja älytön muovin käyttö jäivät mietityttämään. Luutavasti kalleinta muovia.

Nanna on suomalaisen postmodernin taideperinteen ansiokas jatkaja, nimenomaan sen romanttisen suuntauksen. Näennäisen yksinkertaiset asetelma-abstraktiot oli toteutettu niin valloittavin väriyhdistelmin ja värisävyin, että rakastuin yhteen niistä. Saatte arvata mihin?

Perinteinen illallinen nautittiin Sedun uusitussa Samppalinnassa. Sedun lisäksi paikalla nähtiin myös Ike vaimoineen. Ruoka oli hyvää, samoin seura. Kiitokset kaikille.